Het Rotterdam Project

Op 10 en 11 maart was het eindelijk weer zover en ging de eerste uitwisseling weer van start. Studenten van de opleiding Commercie gingen met hun Duitse collega studenten ‘Gross und Aussenhandel’ van het Beroepscollege uit Borken op excursie naar de bruisende havenstad Rotterdam.

 

Afwisselend programma
Op het programma voor deze twee dagen trips staan rondleidingen in de haven, een bezoek aan een fruitopslag en aan de Markthal. Na een heerlijke overnachting aan het strand van Rockanje bezoeken de studenten tot slot het winkelgebied. Ze werken in buddyparen aan een gezamenlijke opdracht over de internationale handel.

 

Elkaar eindelijk weer ontmoeten
“Voor Leren zonder grenzen is dit een van de eerste reizen die weer plaats mag vinden in tijden. We zijn heel blij dat we weer op pad kunnen”, aldus projectleider Sabine Preuss. “Maar er is meer, want niet alleen deze reis gaat door er staan ook andere groepen te trappelen om met hun Duitse collega studenten op reis te gaan!”

In totaal hebben wij een vijftal uitwisselingen gepland waarin de studenten en hun begeleiders van het Graafschap College, studenten en begeleiders van maar liefst 5 Berufskollegs uit Duitsland. Afkomstig van de partnerscholen uit Borken,  Bocholt, Coesfeld, Datteln en Münster ontmoeten.

 

Wat is nu de meerwaarde van het bezoek voor de meeste studenten?

– te ervaren hoe groot het havengebied is en hoe imposant de enorme containerschepen zijn

– de rol en de impact van de automatisering

– de betekenis van het havengebied voor de arbeidsmarkt; diverse soorten beroepen, grote werkgelegenheid

– de ontmoeting met hun Duitse of Nederlandse collega studenten

– samenwerken in een andere taal; Duits of Engels (meestal)

 

Al met al,  geslaagde uitwisselingen met heel veel studenten van het Graafschap College, maar ook met studenten en docenten van de Duitse Berufskolleges dichtbij.