Winnaars van de Euregionale Business Jump 2019
Na het volgen van een driedaagse stoomcursus ondernemen, was vandaag de afsluiting van de tweede Euregionale Business Jump bij CIVON Innovatiecentrum in Ulft. Nadat de 17 deelnemers hun ideeën hadden uitgewerkt, hebben zij deze vandaag gepresenteerd aan een professionele jury. De Nederlandse Florian Berisha, student van de opleiding Junior Accountmanager bij het Graafschap College en de Duitse Lucas Görtz, student Informatiemanagement bij het BK Bocholt West, zijn de winnaars geworden. Florian’s winnend idee is een seniorenactiviteitendienst en Lucas presenteerde zijn draadloos oplaadpunt voor mobiel en laptop in bureaubladen. De winnaars kregen hun prijs uitgereikt Claudia Hilbertz, ondernemensadviseur te Bocholt en wethouder, Peter van de Wardt van de
Oude Ijsselstreek. De twee winnaars kunnen de komende tijd rekenen op extra begeleiding bij het verder uitwerken van hun idee.
Euregionale samenwerking
Niet alleen Nederlandse, maar ook Duitse studenten namen deel aan de Business Jump. Er is samenwerking gezocht met Duitse scholen in het grensgebied. “Met name in de Euregio krijgen zowel Nederlandse als Duitse jongeren in de toekomst met elkaar te maken. Of ze nu in dienst gaan bij een werkgever of ondernemer worden. Zowel het Graafschap College als de Duitse Berufskollegs vinden het belangrijk om studenten hier tijdens de opleiding op voor te bereiden en te zorgen dat ze de zogenaamde Euregionale competenties ontwikkelen. Het gaat hierbij om vaardigheden op het gebied van communicatie en cultuur. Tijdens de Business Jump werkten de Nederlandse en Duitse studenten intensief met elkaar samen. Gezamenlijk werkten ze aan het opstellen van een businessplan en het voorbereiden van een pitch”, aldus Stan Buil, projectmanager van het Euregioproject ‘Leren zonder Grenzen’.
Afwisselend programma
Voor de studenten die deelnamen was er een afwisselend programma. Zo werden er workshops gegeven door Nederlandse en Duitse ondernemers, vertelden ondernemers met een bijzonder idee hun succeservaring en kregen studenten tijd om, onder begeleiding van een coach, een businessplan te ontwikkelen. De driedaagse cursus werd afgesloten met een pitch. De studenten presenteerden hun ideeën aan een professionele jury door middel van een pitch.
Hechte groep
‘Het was hard werken, maar we hebben ook lol gehad. Meteen vanaf de kennismaking voelde het geheel als een hechte groep. Ik heb er eerst tegen op gezien om in een andere taal te praten of het te verstaan, maar al de eerste dag viel het bijna niet meer op. Iedereen mocht in zijn eigen taal praten en dat werkte super goed.’ Zo oordeelde een van deelnemende studenten na afloop van de wedstrijd.
Voorbereiden en binden
Met deze tweede Euregionale Business Jump wilden de organiserende partijen ondernemerschap (het Graafschap College, het Centrum voor Jong Ondernemen, de Stadtsparkasse Bocholt en drie Duitse Berugskolleges uit Bocholt) bij jongeren stimuleren. Zo werden de jongeren voorbereid op het starten van een eigen onderneming. Ze werden bijvoorbeeld geholpen met het uitwerken van ideeën en het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. Ook worden jongeren, in het licht van de krimp, op deze manier gebonden aan de regio. De Achterhoek is een van de meest innovatieve regio’s van Nederland en biedt daarom veel kansen voor ondernemerschap.
