Op 20 maart vond in het opleidingscentrum van de Handwerkskammer Bildungszentrum in Münster (HBZ) het symposium ‘Innovatieve gebouwtechnologie en duurzame energie’ plaats. Dit evenement, georganiseerd door het Interreg VI project Energie Booster, bracht professionals, docenten en studenten uit Nederland en Duitsland samen om kennis en inzichten te delen over de toekomst van de energietransitie. De dag stond bol van inspirerende presentaties en discussies. Prof. Dr. Michael Rath (Hochschule Bochum) en Prof. Bram Entrop (Saxion) deelden hun expertise over de vooruitgang in hernieuwbare energietechnologieën en toekomstige energievoorziening. Daarnaast gaven bedrijven een inkijkje in hun innovaties, wat leidde tot boeiende gesprekken over de implementatie van duurzame technieken in de praktijk.
Van cv-ketel naar warmtepomp: een wereld van verschil
De presentatie van de heer Büring maakte veel indruk vertelt projectleider Kruiskamp van Energie Booster. Het liet zien hoe de energietransitie zijn bedrijf totaal heeft veranderd. “Waar vijf jaar geleden een kapotte cv-ketel simpelweg werd vervangen – drie dagen later hing er een nieuwe, klant blij, bedrijf blij – is dat tegenwoordig wel anders. Bij een warmtepomp komt er veel meer kijken: eerst uitleggen hoe zo’n systeem werkt, dan een warmteverliesberekening maken, kijken naar isolatie, radiatoren, vloerverwarming, tapwatergebruik, beschikbare ruimte én de buren betrekken vanwege mogelijk geluid. De voorbereiding is intensiever, de klantrelatie veel persoonlijker en het vraagt om nieuwe kennis en kunde binnen het bedrijf. Het vervangen van een installatie is geen standaardklus meer, het is maatwerk, technisch én communicatief. En ja, ook het prijskaartje is veranderd.”
Een belangrijk thema was ook de vergelijking tussen de energietransities in Duitsland en Nederland. De aanwezigen kregen inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen beide landen en hoe we gezamenlijk tot effectieve oplossingen kunnen komen. Projectleider Kruiskamp van Energie Booster blikte tevreden terug: “Deze dag heeft laten zien hoe belangrijk samenwerking is binnen de energietransitie. Door kennis en innovaties te delen tussen Nederland en Duitsland, kunnen we samen met goed mbo-onderwijs sneller stappen zetten naar een duurzamere toekomst.” Met de inzichten en contacten die tijdens het symposium zijn opgedaan, zet ROC van Twente zich samen met haar partners verder in om professionals klaar te stomen voor de uitdagingen van morgen.
Over project Energie Booster
Samen met Hogeschool Saxion en de Duitse partners van de Handwerkskammer Münster en Osnabrück maakt ROC van Twente medewerkers in de installatiebranche klaar voor de uitdagingen van de energietransitie in het project Energie Booster. Lees meer > https://www.energie-booster.eu/nl