Van planning tot uitwisseling: Een passie voor internationale samenwerking
In gesprek: Tobias Roβ, een toegewijde projectcoördinator vertelt over zijn rol, zijn motivatie en de bijzondere waarde van grensoverschrijdende samenwerking.
“Ik ben verantwoordelijk voor de projectcoördinatie en fungeer als hoofdcontactpersoon. Van A tot Z… Het is eigenlijk een totaalpakket: ik begeleid de projecten vanaf het eerste idee tot aan de succesvolle afronding. Dat doe ik al sinds 2012. Mijn taak omvat de volledige projectcoördinatie, maar ook de actieve uitvoering. Vooral het werken met sociale instellingen doe ik graag. Ook de interculturele uitwisseling met de Nederlandse partners vind ik erg leuk – de openheid van de Nederlanders is inspirerend en vormt een mooie tegenstelling tot onze soms wat stugge Westfaalse mentaliteit.”
Wat Tobias persoonlijk drijft is dat hij als doel heeft om iets goeds te doen. Hij zegt daarover: “Het is een geweldig gevoel als we meubels kunnen leveren aan scholen of kinderdagverblijven die zich zoiets anders niet kunnen veroorloven. De blijdschap bij de ontvangers en de interculturele uitwisseling geven mij veel voldoening. Als houtliefhebber maakt het me ook trots om de producten te zien groeien en voltooid te zien worden. En natuurlijk speelt de nauwe samenwerking met de Nederlandse collega’s een grote rol – zonder deze passie was ik waarschijnlijk niet zo lang gebleven.”
Hij legt uit hoe belangrijk de Duits-Nederlandse samenwerking is voor hem: “De Duits-Nederlandse samenwerking is van enorm belang. Duitsland en Nederland zijn nauw met elkaar verweven, zowel economisch als cultureel. Vooral in onze regio, die dicht bij de grens ligt, speelt dit een grote rol. Onze leerlingen profiteren hier enorm van – of het nu gaat om Nederlandse lessen of deelname aan uitwisselingsprojecten. Deze interculturele competentie maakt hen onverslaanbaar op de arbeidsmarkt.”
‘Deze interculturele competentie maakt de studenten onverslaanbaar op de arbeidsmarkt.’
“Voor mij bestaan grenzen alleen op kaarten” zegt Tobias. “Samenwerking brengt altijd voordelen – niet alleen economisch, maar ook sociaal en cultureel. Ik zie het als onze taak om deze uitwisseling verder uit te breiden. Het gaat om veel meer: om echte ontmoetingen en om vaardigheden die mensen en regio’s op de lange termijn versterken.”
Uitwisselingen zijn volgens Tobias een onschatbare ervaring voor de studenten. Vooral het interculturele aspect bevordert niet alleen begrip voor elkaar, maar verrijkt beide kanten op een manier die je met geen ander onderwijsprogramma kunt bereiken. Tobias: “Onze leerlingen leren niet alleen een andere taal, maar maken ook kennis met verschillende werkculturen. Dit versterkt hun persoonlijke ontwikkeling en bereidt hen uitstekend voor op de internationale uitdagingen van de arbeidsmarkt. Daarbij zijn interculturele vaardigheden tegenwoordig onmisbaar. In een geglobaliseerde wereld zijn ze vaak de sleutel tot professioneel succes. Onze leerlingen zijn niet alleen technisch geschoold, maar ook voorbereid om in een internationale omgeving te werken. De uitwisseling met onze Nederlandse partners is daarom niet alleen een extraatje, maar een cruciale factor voor hun toekomst.”