Momenteel zitten medewerkers van AT Techniekopleidingen, lokale productiebedrijven en daarnaast K3D en Van Raam in de opleiding 3D metaalprinten. “Voor zover ik weet zijn we de eerste school in Nederland die 3d-printen op deze manier in het onderwijs integreert”, vertelt Bob Wagenvoort.
Voorportaal
Bob is praktijkopleider en lasrobot-programmeur bij AT Techniekopleidingen. Samen met zijn collega Marcel Obelink (lasdocent) is hij een van de kartrekkers van het project. Dit project het voorportaal om straks de opgedane kennis ook in te kunnen zetten voor studenten van AT Techniekopleidingen en Berufskolleg Bocholt-West. Er worden nu projecten bedacht waaraan gezamenlijk gewerkt kan worden vanuit Terborg en Bocholt.
Ontdekkingsreis
“We zijn in september begonnen met een projectgroep om ons als docenten de techniek van het 3d metaalprinten helemaal eigen te maken”, vervolgt Bob. “De mogelijkheden zijn onbegrensd, maar je moet wel weten wat je doet. Het maken van een ontwerp bijvoorbeeld verloopt heel anders dan bij de gebruikelijke productiemethoden. Dat is ook voor ons als docenten een ontdekkingsreis. Daarbij komt dat rvs een hele fijne en daardoor gevaarlijke stof is. Daarom moeten we bij gebruik een gelaatsmasker met filters op en een overall.”
K3D en Van Raam
Een biketool is een mooi compact product dat goed binnen de mogelijkheden van AT past. “We hebben een relatief kleine printer”, legt Bob uit. “Maar we krijgen veel ondersteuning van K3D uit Terborg en Van Raam Varsseveld. Een dochterbedrijf van machinebouwer Royal Kaak en volledig gespecialiseerd in 3d-printen.”
Mooi en functioneel
Het uiteindelijke doel is een biketool die niet alleen functioneel is, maar er ook mooi uitziet. Bob: “Een tool die je kunt gebruiken als schroevendraaier, maar die ook twee bandenlepels, twee spaakspanners en een houder voor bitjes bevat. Gemaakt van rvs, maar wel zo licht mogelijk. Alle afzonderlijke onderdelen zullen door studenten worden vervaardigd.”
Enthousiaste reacties
De studenten sluiten in een later fase bij het project aan. Dan zullen er tussen de scholen ook uitwisselingen gaan plaatsvinden. “Maar we hebben de businesscase al wel met ze gedeeld ”, zegt Bob. “De reacties zijn erg enthousiast. Het is natuurlijk ook een mooie en uitdagende klus.”