Skip to main content
 

Actueel

“Beyond Screens” op Terschelling

"An international exchange for a sustainable future"

Outline van NL

Vanwege de huidige situatie met betrekking tot milieuvervuiling, klimaatverandering en het hoge gebruik van digitale media reisden 19 leerlingen van BBS Scholerberg uit Osnabrück met 2 docenten én 9 studenten van Firda Emmeloord, ook met 2 docenten, naar Terschelling.

Op maandag 27 mei 2024 reisden de studenten en docenten van BBS Scholerberg per trein naar Harlingen en namen daar de veerboot naar Terschelling. De studenten en docenten van Firda kwam met de auto en namens vervolgens ook veerboot. Eenmaal aangekomen in de haven huurden ze fietsen en gingen ze op weg naar de Stayokay accommodatie waar alle studenten en docenten met elkaar hebben kennisgemaakt.

Het thema voor de dinsdag was “Digital Detox”. In de vroege ochtend hielden we een intensieve workshop over het gebruik van mobiele telefoons en de invloed van sociale media op ieders leven. Het bleek dat het internet niet alleen maar een positief effect heeft op het leven. Na de workshop begon iedereen aan een fietstocht van 30 km over het hele eiland, waarbij ze probeerden hun mobiele telefoons weg te leggen en in het moment te leven om van de tijd met de klasgenoten en docenten te genieten. Tijdens een korte tussenstop bij manege “Puur” kregen de studenten de kans om paard te rijden op het strand. Negen studenten besloten dit uit te proberen.

Om minder tijd op de mobiele telefoons door te brengen, hadden alle studenten een boek bij zich zodat ze ’s middags konden lezen. Aan het eind van de dag stelden zee zichzelf allemaal uitdagingen om het digitale gebruik te verminderen.

Op woensdag was het thema “Plastic afval” en stond een bezoek aan de “Jutfabriek” op het programma. De Jutfabriek houdt zich bezig met het recyclen en inzamelen van plastic afval. Ter plekke kregen de studenten en docenten te zien hoe nieuwe producten worden gemaakt van het verzamelde afval. Daarna gingen ze op een eco-safari waarbij we het eiland verder verkenden. Tijdens deze tour konden de docenten hun rijvaardigheid testen. Door de slechte weersomstandigheden kon er helaas geen afval verzameld worden op het strand. In plaats daarvan hebben de studenten zelf iets van plastic afval gemaakt.

Eenmaal aangekomen bij de accommodatie werd in kleine groepjes gewerkt aan mogelijke projectideeën voor een groenere toekomst. Na deze workshop gingen de Nederlandse studenten weer huiswaarts en vermaakten de Duitse studenten zich nog een avond op het strand. Donderdag zijn ook zij terug naar huis gereisd.

Het waren intensieve, leerzame en waardevolle dagen. De studenten hebben geweldige indrukken opgedaan en veel meegemaakt. Een aantal studenten heeft de week na deze reis aangegeven dat het hem/haar aan het denken heeft gezet. Eén student is al aan zijn derde boek begonnen en geniet van het lezen. Een andere student is een challenge aangegaan om het gebruik van sociale media drastisch te verlagen. Dat is de impact die we willen bereiken bij onze studenten met een prachtig project zoals Beyond screens!