Skip to main content
 

Actueel

Bezoek College Transport & Logistiek en de Rail Academy aan de Bentheimer Eisenbahn AG

Outline van NL

Op woensdag 28 juni 2023 zijn enkele docenten van de opleiding Transport & Logistiek van het ROC van Twente uitgenodigd bij de Bentheimer Eisenbahn voor een kennismakingsgesprek. Dit in het kader van de internationalisering.

Na een korte voostelronde zijn de mogelijkheden besproken voor een samenwerking met de Rail Academy en het college Transport & Logistiek. Eén van de doelen is om bpv-stages bij studenten in de Duits/Nederlandse grensstreek te promoten.

Gert Meenken van de Bentheimer Eisenbahn AG heeft de verschillende activiteiten uitgelegd. De activiteiten van de Bentheimer Eisenbahn en haar dochterondernemingen liggen op het gebied van personenvervoer (bus & trein), spoorgoederenvervoer, spoorweginfrastructuur, expeditie en logistiek, containeroverslag, parkeerterreinbeheer, werkplaatsen en de reismarkt. Met een routenetwerk van ongeveer 1.280 km lengte is de Bentheimer Eisenbahn AG de grootste aanbieder van lokaal openbaar vervoer in het district Grafschaft Bentheim.

Johannes Reef, Projectleiding Duitsland, heeft in het kort het project ‘Leren zonder Grenzen’ uitgelegd. Hij vindt de samenwerking met het onderwijs heel belangrijk. Bedrijven, organisaties, scholen en beroepsopleidingen worden bij elkaar gebracht. De samenwerking in het (beroeps)onderwijs is essentieel voor de toekomst van een grensoverstijgende arbeidsmarkt.

Herman Kobes vertelt over de Rail Academy. Na het afronden van deze opleiding kun je werken bij een spoorwegonderneming in het binnen- of buitenland. Je werkplek is de cabine van de locomotief. Dat kan een locomotief zijn van bijvoorbeeld een personentrein of van een goederentrein. Naast besturen hoort ook de technische controle van de trein tot het takenpakket. Studenten leren welke veiligheidsmaatregelen er moeten worden genomen als er storingen of onregelmatigheden zijn. Ook wordt uitgelegd wat het verschil is tussen Duitse en Nederlandse machinisten. Herman Kobes droomt ervan dat het ROC van Twente met de Rail Academy dé opleider wordt vanaf de Waddenzee tot het drie landenpunt. Dus niet alleen binnen de landsgrenzen van Nederland maar ook in de Euregio.

Bij de Bentheimer Eisenbahn AG worden ook machinisten opgeleid. Deze opleiding heeft twee varianten:

1. Met alle benodigde papieren: deze opleiding duurt 3 ½ jaar. De technische vakken worden in Band Bentheim gegeven. De algemene vakken worden bij een MBO- college in Bremen gegeven.
2. Zij-instromers: deze opleiding duurt 10 maanden. Deze studenten hebben al een algemene opleiding en hoeven alleen nog maar de benodigde papieren machinist te halen.

Het kennismakingsgesprek wordt afgesloten met een uitgebreide rondleiding bij de Bentheimer Eisenbahn die een interessante kijk achter de schermen geeft. Het is duidelijk dat de bpv-stages in Duitsland een waardevolle ervaring kunnen zijn voor de Nederlandse studenten van het ROC van Twente.
Verder wordt er afgesproken dat er nader overleg zal plaatsvinden omdat de Bentheimer Eisenbahn AG machinisten heeft die hun “Nederlandse” bevoegdheid moeten gaan halen, zowel op railtechnisch gebied als Nederlands B1. Het ROC van Twente kan die opleidingen prima verzorgen, omdat de kennis en know how aanwezig is en het ROC van Twente bevoegd is om die lessen te verzorgen.
Tenslotte wordt er afgesproken dat docenten van het college Transport & Logistiek een bezoek gaan brengen aan het logistieke deel van de Bentheimer Eisenbahn.
Een mooie afsluiting van een interessante en waardevolle dag waarin wederom een stap is gezet op weg naar een intensieve samenwerking tussen het Nederlandse College Transport & Logistiek en de Rail Academy van het ROC van Twente en de Duitse Bentheimer Eisenbahn.