Skip to main content
 

Actueel

Samenwerkingen in EKW-4

EKW-4 UITGELICHT - Pedagogisch, maatschappelijk werk en gezondheidszorg

Outline van NL

Al jaren oriënteren we ons vanuit de richting zorg en welzijn van ROC van Twente ook over de landsgrenzen. Voor stageplekken in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeginrichtingen. We hebben over de grens duurzame samenwerkingen opgezet met vaste partners. Zo’n samenwerking is er ook met het UKM, het academisch ziekenhuis in Münster.

Het lijntje met Münster is er al jaren. ROC van Twente werkt namelijk al lange tijd samen met de ‘LWL Akademie für Gesundheits- und Pflegeberufe’ in de stad. In het kader van INTERREG V Leren zonder Grenzen heeft het College voor Mens & Gezondheid van ROC van Twente  in 2019 een tandemcontract afgesloten met de LWL Akademie. Daardoor is de samenwerking écht een duurzaam partnerschap geworden. Een grote wens van dit partnerschap? Fysieke ontmoetingen tussen Nederlandse en Duitse studenten. Niet alleen om een vreemde taal te leren, maar ook om de verschillen en overeenkomsten tussen beide landen te leren kennen. Corona bemoeilijkte de plannen, maar inmiddels zijn we na een aantal online ontmoetingen toch met Nederlandse studenten naar Duitsland gegaan én met Duitse studenten naar Nederland.

woonkamer-appartement-Münster

Academisch ziekenhuis
Dankzij het LWL zijn we een aantal jaar geleden in contact gekomen met het UKM, het academisch ziekenhuis in Münster. Al sinds het eerste contact het met ziekenhuis biedt het UKM structureel acht stageplekken per schooljaar aan verpleegkundigen in opleiding. Sinds 2020 zijn daar vier stageplekken voor doktersassistenten bijgekomen. In het verleden bleek alleen woonruimte voor studenten in Münster lastig. Een kamer vinden is een enorme uitdaging, zeker als je maar voor twintig weken onderdak zoekt. Daarom zijn we zelf in actie gekomen. De dienst Facilitaire Zaken van ROC van Twente heeft een vierkamerappartement in Münster kunnen huren, renoveren en meubileren. En dat op slechts tien minuten fietsafstand van het UKM.

Aangenomen na de stage
Dat onze inzet heeft geloond blijkt wel uit het feit dat drie van de vier studenten die stage hebben gelopen bij UKM na hun eindexamen een baan aangeboden kregen. Inmiddels zijn ze meer dan een jaar in dienst van het UKM. Dat voelt als een geweldige beloning voor alle inspanningen van de samenwerkingspartners.

Uiteraard waren er in het begin wat uitdagingen, vooral met de Duitse taal. Maar na een week of vier voelen ze zich al comfortabel. Ook aan de verschillen in werkwijze en andere (hiërarchischere) structuren raken ze gewend. Na twintig weken merkten de studenten zelfs dat ze onderling in het Duits gesprekken voerden. Automatisme, verklaarden ze.

stage-munsterUitbreiding
De samenwerking met het UKM is dus succesvol en smaakt naar meer. Omdat de animo voor deze stageplekken altijd groot is, hebben we gekeken of we het aanbod konden uitbreiden. Met succes! Dit schooljaar (2022/2023) zijn er ook vier stageplekken voor studenten Verpleegkunde bij het Academisch ziekenhuis St. Pius Hospital in Oldenburg (bij Bremen). Ook hier is woonruimte voor de studenten geregeld.