Skip to main content
 

Actueel

Energiebooster zet grensregio in de startblokken voor energietransitie

Outline van NL

Duitsland en Nederland staan voor vergelijkbare uitdagingen in de energietransitie, zij het met hun eigen unieke beginselen, wensen en vereisten. Als dynamische grensregio worden nu de krachten gebundeld om kennis en kunde uit te wisselen over duurzame energie en vakmensen op te leiden die de energietransitie kunnen realiseren. Met het project ‘Energiebooster’ gaat de regio de toekomst gezamenlijk en met een uniforme aanpak tegemoet.

Wie doen mee?

Voor dit project slaan vier vooraanstaande beroepsopleidingsinstellingen in de grensregio de handen ineen: Handwerkskammer Münster (NRW) neemt het voortouw, samen met Handwerkskammer Osnabrück-Emsland-Grafschaft Bentheim (Niedersachsen), ROC van Twente en hogeschool Saxion.

Energietransitie

Het project Energiebooster project streeft ernaar de energietransitie in de grensregio vorm te geven en te implementeren. Hierbij worden nieuwe energietechnieken en efficiënte energietechnologieën toegepast in de gebouwde omgeving. Het is een grootschalig initiatief dat zich richt op onderwerpen als warmtepompen, fotovoltaïsche zonne-energie, innovatieve bouwtechnologie, e-mobiliteit, smart home, groene waterstofgebruik en energieopslag en -beheer. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen en aanbieden van nieuwe bijscholingscursussen, evenals het informeren van professionals in het vakgebied via publicaties, presentaties, adviezen, conferenties en excursies.

Duits-Nederlands programma

Op 5 september 2023 kwamen Duitse en Nederlandse projectpartners samen tijdens het kick-off-evenement in het Bildungszentrum van de Handwerkskammer in Münster voor de lancering van Energiebooster. Het project, dat een bedrag van 1,5 miljoen euro beslaat, wordt over een periode van drie jaar gefinancierd door het Interreg VI Duits-Nederlands programma. Een veelbelovende start voor een grensoverstijgende samenwerking op het gebied van de energietransitie!