Skip to main content
 

Actueel

Leerlingen ontdekken de Fachklinik Hornheide

Inzichten in dermatologie en plastische chirurgie

Outline van NL

Op 19 juni 2024 bezochten Rona Zeinstra en Sabine van Vugt van het College voor Mens & Gezondheid van het ROC van Twente samen met een groep 2de-jaars studenten Fachklinik Hornheide in Münster. Dit is een kliniek die gespecialiseerd is in dermatologie en plastische chirurgie.

De kliniek had 3 scholen uitgenodigd, naast ons nog 2 Duitse scholen. Verschillende sprekers gaven presentaties, zo leerden we over de weg die de patiënt van opname tot ontslag aflegt. En kregen we een presentatie van het lab met uitleg over het prepareren van biopten, een reis door de operatiekamer en anesthesie en een presentatie wondzorg en orthese-verzorging. We waren onder de indruk hoe kankerpatiënten die bijvoorbeeld de neus of een oor moeten missen met nep-neuzen en -oren bijna onzichtbaar weer hersteld kunnen worden. Verder was er een leuke simulatie ‘klinisch redeneren’ op de operatiekamer en een simulatie ’therapeutisch communiceren’ – hoe je met empathie een patiënt gerust kunt stellen en met verkeerd gekozen woorden onzeker, angstig en zenuwachtig kunt maken. Een mooi onderwerp dat we met onze communicatiedocente eens willen bespreken.

De voertaal was Duits en dat ging soms wat snel voor de studenten en blijft toch altijd een beetje lastig. Blij zijn we met het feit dat de praktijkopleider van de kliniek heel erg open staat voor studenten Verpleegkunde uit Nederland. Het is een overzichtelijke kliniek, met kleine teams. Hierdoor kan heel goed maatwerk worden geleverd. Onze studenten mogen zelfs dagjes meelopen of een korte stage doen, om te kijken of ze het leuk vinden.