Skip to main content
 

Actueel

“Met elkaar en door elkaar”

Dit was het motto van de interculturele uitwisseling tussen studenten van de opleiding Pedagogisch Medewerker van Paul-Spiegel-Berufskolleg uit Warendorf Duitsland en studenten van ROC van Twente uit Almelo Nederland (EKW 4).

Outline van NL

Na een eerdere online kennismaking in januari vertrok op maandag 26 februari ’24 in alle vroegte een klas met Nederlandse studenten uit leerjaar 3 naar Duitsland.
Na een warm welkom en een korte blik op het dagprogramma gingen de workshops van start. In deze workshopcarrousel kregen studenten van beide scholen de kans om in drie verschillende workshops hun vaardigheden te verkennen op het gebied van Spel, Creativiteit en Stop-Motion.

Na een heerlijke lunch in de kantine en een uitgebreide rondleiding door de school, werden de studenten onderworpen aan allerlei samenwerkingsspelletjes. In de sporthal werd de eerste kennismaking tussen de Duits-Nederlandse studenten verder voortgezet. Deze eerste dag van interculturele uitwisseling werd zeer goed ontvangen door de studenten uit beide landen.

Op dinsdag 5 maart ’24 waren de Duitse studenten aan de beurt om in de bus te stappen voor de terug uitwisseling. De Nederlandse studenten uit Almelo deden zelf het verzoek of zij alsjeblieft bij dezelfde studenten ingedeeld konden worden. De contacten waren dusdanig goed dat zij graag weer samen aan de slag wilden gaan. Na ontvangst met koffie en thee werden er allerlei kinderspelletjes gedaan in de sportzaal. Met name de verschillen tussen de Duitse en Nederlandse versies van “zakdoekje leggen” zorgde voor veel hilariteit en riep interesse op.

De lunch werd opgevolgd door een presentatie van een collega uit het werkveld van Kinderopvang Duimelot in Zenderen. Om de uitwisseling actief te eindigen volgden daarna twee workshops. Studenten bespraken hun professionele ervaringen met en mening over gezondheid op de werkvloer tijdens de workshop over het toepassen van het gedachtegoed Positieve Gezondheid in de kinderopvang. De andere groep loste bij Engels een fictieve moord op tijdens Mistery Murder, waarna de Duitse studenten en collega’s met de terugreis werd aangevangen.