Skip to main content
 

Actueel

Snuffelstage aan het UKM

Outline van NL

Op 25 april hebben wij met een bus vol studenten van de opleiding MBO Verpleegkundige niveau 4 een bezoek gebracht aan het UKM, het academisch ziekenhuis in Münster. We hadden voor deze dag 3de-jaars studenten uitgenodigd om een kijkje te nemen in dit ziekenhuis waarmee we een jarenlange vruchtbare samenwerking hebben en vaste stageplekken op vier afdelingen. De belangstelling onder studenten is altijd groot, sowieso willen de studenten vaak het liefst stage lopen in een ziekenhuis, als het dan ook nog een academisch ziekenhuis is, is dat helemaal leuk. De omgeving is dynamischer en de specialismen gevarieerder. Voor deze stage komen uitsluitend 4de-jaars studenten in aanmerking. We hopen dus deze groep studenten te kunnen enthousiasmeren.

De 23 meegereisde studenten en wij vier begeleiders kregen eerst een algemene presentatie over het ziekenhuis. Daarvoor mochten we in een van de collegezalen van de interne school plaatsnemen. We kregen een beeld van de ziekenhuisstructuur, de afdelingen, het beddenaantal en de enorme omvang van de instelling, die in 29 gebouwen verspreid door Münster gehuisvest is.

Daarna kwam het spannende deel, want de grote groep werd onderverdeeld in 5 kleine groepen en elke groep kreeg een rondleiding over een bepaalde afdeling. Van tevoren konden de studenten al aangeven waar hun interesse ligt. Er werden o.a. de KNO, de chirurgie en de KMT (beenmergtransplantatie) bezocht. Vanzelfsprekend moet daarbij de privacy van de patiënten in acht worden genomen, maar je krijgt toch een goede inkijk in het reilen en zeilen van een Duits academisch ziekenhuis en een klein idee van overeenkomsten en verschillen met de vertrouwde Nederlandse omgeving.

Afsluitend zijn we gaan lunchen in het bedrijfsrestaurant. Ook hiervan waren de studenten onder de indruk, alles is hier zoveel groter dan thuis, er is een enorme variëteit in eten – van een saladebar, via Kuchen tot pizza en Pfannkuchen, de toetjes niet te vergeten – en dat alles voor een betaalbare prijs.

Op de terugreis was goed te merken dat het interesse bij de studenten is gewekt. Er werden gerichte vragen over de stagemogelijkheden gesteld en enthousiaste verhalen van de rondleidingen verteld. Wie weet heeft de een of ander al besloten volgend schooljaar 20 weken in Münster door te willen brengen.