Skip to main content
 

Actueel

Veel enthousiasme over bezoek aan Berufskolleg Geldern

Outline van NL

Met achttien studenten vertrokken we 23 maart 2023 met de bus naar het Berufskolleg Geldern. Duitse en Nederlandse studenten deden op deze dag onder andere mee aan Taaldorp, waarbij ze elkaars taalkennis moesten beoordelen.

In de ochtend werden we gastvrij onthaald door collega’s en studenten van het Berufskolleg Geldern. Na een korte uitleg over de dag werden er groepen gevormd van zowel Duitse als Nederlandse studenten. Samen verkenden ze het gebouw en woonden ze lessen bij. Het was geweldig om te zien hoe de studenten onderling contact legden. Niet alleen in het Duits en Nederlands, maar ook in het Engels en Turks. Taal- en cultuurverschillen vormden geen barrière, maar sloegen juist een brug tussen de studenten.

De cultuurverschillen werden onderzocht en vervolgens per groep gepresenteerd, door de Nederlands in het Duits en door de Duitsers in het Nederlands. Opvallend was dat ook tijdens de lunch de gemengde groepjes gezellig bij elkaar bleven zitten. Na de pauze was het tijd voor taaldorp. Duitse studenten speelden situaties in het Nederlands en Nederlandse studenten in het Duits. De groepen mochten elkaars taalkennis beoordelen.

Op de terugweg en tijdens de lessen in Nederland werd de dag geëvalueerd. De studenten waren heel enthousiast en waren liever zelfs nog wat langer gebleven. Uit de evaluatie bleek dat de studenten liever vaker scholen in het buurland bezoeken. “We doen dit veel te weinig, kunnen we dit niet iedere maand doen?”, was een van de opmerkingen. Uit gesprekken met de Duitse collega’s bleek dat de studenten van het Berufskolleg Geldern er hetzelfde over dachten.

Manon van Reine en Douwe Meijboom

Graafschap College