Skip to main content
 

Actueel

Excursie naar Hettich en Homag

Outline van NL

Onze Duits-Nederlandse reisgroep bereikte na een vroege ochtendrit van bijna twee uur het bedrijf Hettich Beschlagstechnik in Kirchlengern. Na een korte veiligheidsinstructie gingen we, voorzien van veiligheidshesjes, de productie van ’s werelds grootste beslagfabrikant in. Vooral indrukwekkend waren de hoge mate van automatisering en de uitgebreide kwaliteitseisen van de afzonderlijke productielijnen voor ladesystemen en scharnieren. Een voorwaarde hiervoor is het volledig in-house ontwerp en de constructie van speciale machines door de machinebouwingenieurs van Hettich.

De daaropvolgende rondleiding door de huisbeurs completeerde het bezoek. Hier konden alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beslag worden bewonderd en uitgeprobeerd. Vooral de nieuwe beslagoplossingen in kantoor- en keukenruimtes maakten indruk.

De gezamenlijke reis ging verder naar ’s werelds grootste fabrikant van CNC-houtbewerkingsmachines, Homag in Herzebroek. Ook hier bezochten we na een hartelijke ontvangst en een boeiende presentatie van het bedrijf en de producten de productiehallen. Dat Homag CNC-machines “de mooiste gaten boren”, konden we zeer duidelijk zien aan de complexe en uiterst nauwkeurige opbouw van de afzonderlijke boorspindels. Bovendien werd het tijdrovende productieproces van Homag-machines bekeken aan de hand van de Drilltec-montagelijn.

De bedrijfsrondleiding werd uiteindelijk afgesloten met een bezoek aan het demonstratiecentrum. Hier wordt, in een soort modelwerkplaats, het volledige productieproces van plaatmateriaal snijden tot CNC-bewerkingen en kantenaanlijnen weergegeven. Alle deelnemers waren zeer onder de indruk van de efficiëntie en precisie van het productieproces.

Voldaan met vele nieuwe indrukken, tevreden en enigszins vermoeid bereikten de deelnemers aan de excursie aan het begin van de avond weer Ahaus.

Citaten van de Duitse deelnemers/studenten:

Jasper Schenk: “Ik ben verbaasd over het lage aantal medewerkers in de productiehallen en enthousiast over hoe de door Hettich zelfgebouwde machines productietechnisch in elkaar grijpen!”

Jasper Schenk: “Ik was verrast dat elke CNC-machine bij Homag op specifieke klantbehoeften is afgestemd.”

Alexander Wieser: “Dat er bij een bedrijf van deze omvang, zoals Hettich, zo streng wordt gelet op kwaliteits- en prestatiegegevens, had ik niet verwacht!”

Max Sauer: “Ik was onder de indruk dat elke dag met de productie van een nieuwe machine wordt begonnen en elke machine op dat moment al is verkocht.”