Skip to main content
 

Kenniswerkplaats

EKW-5
Transport & Logistiek en Rail Academy

Transport en logistiek zijn letterlijk continu in beweging.

Outline van NL

Internationaliteit maakt deel uit van het DNA van de logistieke sector. Er is grote behoefte aan competente werknemers met gevoel voor het buurland.

Euregionale KennisWerkplaatsen (EKW)
Een kenniswerkplaats is een ontmoetingsplaats waar Nederlandse en Duitse scholen, docenten en studenten, maar ook experts uit het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, hogescholen, kennisinstellingen, bedrijven en instellingen elkaar kunnen ontmoeten om innovaties te bevorderen: ‘werkenderwijs ontwikkelen’. Met de EKW’s willen wij de opleidingen verrijken met de eisen van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Concreet betekent dit dat studenten interculturele competenties leren, evenals de taal en cultuur van het buurland en de vakkennis die over de grens anders of aanvullend is. Daarmee kunnen de studenten met hun opleiding in beiden landen werken.

Geschoolde werknemers voor onze regio

De Bentheimer Eisenbahn heeft zich ten doel gesteld om vanaf 2026 niet alleen goederen, maar ook reizigers te vervoeren op het traject Coevorden – Nordhorn – Bad Bentheim. Voor dit Euregionale treintraject zijn machinisten nodig die zowel in Nederland als in Duitsland mogen rijden. Ons werk bij EKW Transport & Logistiek is direct gekoppeld aan de praktijk en draagt zo bij aan het oplossen van het tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

EKW Transport & Logistiek

De Bentheimer Eisenbahn en de Railacademie van het ROC van Twente werken nauw samen binnen EKW Transport & Logistiek. Bentheimer Eisenbahn is een logistiek bedrijf uit Nordhorn dat machinisten en beroepschauffeurs opleidt. De Railacademy in Almelo leidt studenten uit heel Oost-Nederland op, in samenwerking met verschillende Nederlandse spoorwegbedrijven. In 2023 bezochten de Railacademy-studenten een dag de Bentheimer Eisenbahn. Naast inbreng en discussie over de Euroterminal in Coevorden mocht de rondleiding in de werkplaats in Nordhorn niet ontbreken! De medewerkers van de Bentheimer Eisenbahn die verantwoordelijk zijn voor opleiding en bijscholing gaan binnenkort op weg naar Almelo, waar ze door hun Nederlandse collega’s worden rondgeleid in de school. Daarnaast gaan enkele studenten van het ROC van Twente een week stage lopen bij Bentheimer Eisenbahn. Zo leren ze de dagelijkse gang van zaken in het buurland nog beter kennen.

EKW Transport und Logistik verwelkomt graag andere (opleidings)bedrijven, vakscholen en onderwijsinstellingen uit Nederland en Duitsland die grensoverschrijdend willen netwerken en Euregionaal onderwijs willen bevorderen!

Transport & Logistiek en Rail Academy

Projectleiding EKW 5

  Francien Hagevoort

  Transport & Logistiek

  Dr. Johannes Reef
  Judith Reef

  Projectmanager

  Marco Oppermann

  Speditionsleitung & Prokurist

  Vanessa Capellmann

  Leiterin Marketing und Kommunikation

  Ik wil meedoen in
  deze kenniswerkplaats

  Content
  Content
  Content
  Content

  Partners in de Euregio

  Zoek je een partnerschool, een bedrijf of instelling in de Euregio? Klik hier.

  Lees meer
  Het project is mede gefinancierd door: